Lundeby mellom Haukerød og Goksjø

Tilbake til start
Tilbake til meny for lokalhistorie
Tilbake til meny for krigsminner
Tilbake til meny for historiske steder

Det er ikke tillatt å kopiere bilder og annet stoff til annet bruk uten tillatelse. Kontakt epost post@slektsdata.no eller mobil 975 16 660. Kilde skal alltid oppgis. Copyright ©

 

 

Lundeby gård

 

Lundeby gård midt på bildet med Kodalveien. Granum gård til høyre. Foto fra 1956.

 


 

http://www.kystfort.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=6894
Du må være medlem for å kunne se bildene på linken.

Det er ikke ofte man kommer over bunkere der veldig få har vært siden krigen, men noen ganger kommer man over slike. I forbindelse med utgivelsen av en ny bok om de fleste steder der tyskerne har bygget noe i Vestfold var vi på jakt etter ryktene om en bunker som dekket Tank sperre graven fra innsjøen Goksjø og over til Sandefjord. En hyggelig bonde kunne fortelle oss at på den lille kollen nær gården er det noe som tyskerne hadde laget.
"Tyskerne kom sammen med russerfanger og bygget bunkerne på Lundeby. Hver dag marsjerte de fra en fangeleir ved Bugården. (?)
Min mor ville gjerne gi de litt mat når de gikk forbi gården men det tillot ikke de tyske vaktene og sikte på henne med geværet. Hun slapp maten og løp opp på gården. På kvelden gikk hun ned der hun hadde kastet fra seg maten og da var alt borte.
Det var nordmenn som bygget bunkerne mens fangene lempet stein og tok de tyngste jobbene.
Min mor syns fremdeles synd på de tynne fangen som hadde dårlig med klær og noen gikk uten sko eller støvler.
På vei hjem om kvelden så stoppet fangene bak låven der hestemøkka lå for å tisse, så min mor fant ut at hun la kjøttkaker og annen mat i et stort Norgesglass og la litt hestemøkk over så ikke tyskerne skulle se det.
På kvelden når fangene skulle hjem pekte en av nordmennene på Norgesglasset så de så det. Hver dag når hun la ut mat etter dette var alt borte hver kveld.
De på gården fikk et lite skrin som en av fangene hadde laget.
Det ble bygget en stridsbunker med tre skyteskår. En gang med vedovn og to rom til strid. Inngangen var dekket av et skyteskår fra gangen i bunkeren. Bunkeren har kisteformet tredør med blikk beslag utvendig og panel på veggene samt buet wellblekk tak. Inngangen er spesiell da den er laget i en 180 graders sving før man kommer inn i gangen fra inngangsdøra.
Bunker nummer to er en mannskapsbunker med ett rom, kisteformet inngang, trepanel på veggene. Utvendig er det en skorstein med granatfelle og luftehull.
På den samme haugen ble det også bygget en annen bunker eller skyte stilling som ble revet etter krigen da den sto helt ut i dyrket mark. Det er ingen sport etter denne i dag.
Rundt området der bunkerne lå ble det strukket piggtråd og sperringer.
Ved gården Lille Lundeby på andre siden av veien ligger det tre skyte stillinger med løpegraver. En er støpt opp, den andre steinsatt og den tredje er ikke ferdig. Antagelig er det sprengt ned et dekningsrom i bakkant av stillingene, men det er nå fylt over."
v/ Yngvar Halvorsen 16.08.16