Knattholmen (Natholmen)

Tilbake til start
Tilbake til meny for lokalhistorie
Tilbake til meny for krigsminner
Tilbake til meny for historiske steder

Det er ikke tillatt å kopiere bilder og annet stoff til annet bruk uten tillatelse. Kontakt epost post@slektsdata.no eller mobil 975 16 660. Kilde skal alltid oppgis. Copyright ©

 

Knattholmen

Flyfoto fra 1956.

 


Vestfold og Grenland krets av Norges Kristelige Ungdomsforbund (KFUK-KFUM) kjøpte det opprinnelige Natholmen i 1924.
Bunkere på øyas side mot øst og syd.


Les på side 115 i boken; Davidsen, Roger og Sandar Historielag; "Et sted i Sandefjord", 2008, ISBN: 978-82-994567-5;
"Her (i Bugården) hadde tyskerne anlegg under den annen verdenskrig som det fremdeles finnes rester etter, bl.a. 2 bunkere. 16 brakker for til sammen 500 mann og en del hester var forlagt ved Bugårdsparken. En av disse brakkene er i dag ombygd og oppsatt på Knattholmen leirsted som "festsal".

Tollnes, Roar L.; Knattholmen leirsted, 10.3 Høst 1991; http://sfjbib.sandefjord.folkebibl.no/sandefjord/tema/kulturminner/host19911030001.PDF

 

http://www.kystfort.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=1302
Oversiktsbilder av anleggene. Man må være medlem for å kunne se bildene.

Noen av husene som står på området til feriehjemmet er opprinnelig tyske brakker. Ligner veldig på byggestilen, også i og med at det er stillinger ute på pynten av holmen.
Mulig at det er de to grunnmurene som står igjen på pynten (litt inn i skogen) som var tyske. KFUM/KFUK brukte Knattholmen som leirsted den gangen også.. Både den store "brakka" innenfor porten og kirkebygget ligner veldig på tysk byggestil for brakker.
Festsalen er fra før krigen. Kapellet er jeg ikke sikker på, men noen av stuene skal være eldre også. Lurer på om festsalen brant en gang og ble bygget opp igjen.
Min farmor møtte forresten sin kommende ektemann, altså min farfar der ute under krigen. Det som er litt merkelig er at dem ikke har fortalt om tyskere derfra annet enn at han padlet fra Larvik til Knattholmen leirsted i egenbygget kano. Jeg vil vel kalle det et høyrisiko stevnemøte. Han padlet ikke bare forbi en masse stillinger, men også to kystfort (Malmøya og Vesterøen) midt på natta, og var fremme da på Knattholmen om morgenen.
En historie har jeg hørt senere forresten, og det var at det skal ha vært en tysker som hang seg i et tre der ute. Har imidlertid ikke fått bekreftet denne historien.
Det uttales som Nattholmen, men skrives Natholmen. Og i tilfelle, har det noe med nating av båter å gjøre? Har det vært noen båtbyggerier her i nærheten?
Stedet heter vel Natholmen fra gammelt av. Bruker en t i Natholmen selv når jeg uttaler det. På gulesider skriver de Nattholmen. Mulig de blander med Knattholmen som er et stedsnavn ute på Natholmen.
Tollerne hadde ei hytte på toppen der i gamle dager, den som har blitt revet og bygget opp igjen på toppen av Natholmen.
v/ Even H.

http://www.kystfort.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=6290
Oversiktsbilder av anleggene. Man må være medlem for å kunne se bilden

Gå sydover gjennom skogen på Knattholmen til tuppen. Der vil du finne tre MG-stillinger og restene etter en vakthytte.
http://kart.finn.no/?lng=10.32286&lat=59.12110&zoom=18&mapType=norhybrid&markers=10.32387,59.12079,r,Brukerdefinert%7C10.32336,59.12063,r,Brukerdefinert%7C10.32218,59.12069,r,Brukerdefinert

 

Brakke 11 på Knattholmen, bilde fra Freddy Amundsen