Om Auschwitz (Oswiecim) og  Birkenau (Brzezinka) i nærheten av Krakow i Polen

Tilbake til start
Tilbake til meny for lokalhistorie
Tilbake til meny for krigsminner
Tilbake til meny for historiske steder

Det er ikke tillatt å kopiere bilder og annet stoff til annet bruk uten tillatelse. Kontakt epost post@slektsdata.no eller mobil 975 16 660. Kilde skal alltid oppgis. Copyright ©

 Sommeren 2008 var jeg en ukes tur i Polen, og brukte en hel dag i disse to leirene. Et besøk jeg ikke ville vært foruten ...............  Utrolig lite andre besøkende, og nydelig sommervær. Det å gå her i ro og uten stress, og gjøre et håpløst forsøk på å forstå hvordan dette kunne skje i år etter år. Alle de skjebnene som utspilte seg her; all ondskapen satt i system.
Mange hadde hørt om jødeforfølgelsene og opprettelsen av konsentrasjonsleirene i Polen, men ingen trodde på det de hørte. Historiene var bare for utrolige.
Hvor mange ble egentlig drept etter togtransport til Birkenau og Auschwitz? Ingen vet egentlig. Tyskerne ødela mesteparten av arkivene og papirene på slutten av krigen, og resten av arkivene ble beslaglagt av russerne. De systematiske tyskerne sendte ofte toglastene med jøder rett til gasskammeret i Birkenau, men aldri uten fullstendig registrering. Regnskapet skulle stemme! Noen sier 1,0 mill, andre 3,5 mill. mennesker. Nye opplysninger kan tilsi at ca 1,5 mill. er det mest korrekte.

Alle
burde vært her for å oppleve dette. All honnør til tidsvitnene og stiftelsene "Hvite busser" og "Aktive Fredsreiser" som legger til rette for at mange norske ungdommer kommer hit.
Jeg vil også anbefale et besøk i den gamle jødiske bydelen
Kazimierz i Krakow. Her ble også filmen "Schindlers liste" http://www.schindlerslist.com/ tatt opp.

Aktuelle linker:

Muséet på stedet; http://www.auschwitz-muzeum.oswiecim.pl/

Relaterte filmer og bøker om emnet; http://home.hia.no/~inf10506/lenker2.htm

http://www.overhalla.kommune.no/skoler/obus/dok/obus7/Birkenau/UntitledFrameset-5.html

Om Stiftelsen Hvite busser; http://www.hvitebusser.no/Webdesk/netblast/pages/index.html

Wikipedia; http://no.wikipedia.org/wiki/Auschwitz

Se egen side om Berg arbeids-/fangeleir ved Tønsberg hvor jødene ble samlet opp før de ble deportert.

 

Kart på side 94 i boken:
Wood, Angela Gluck; "Holocaust. Historien og menneskene". N. W. Damm & Søn 2008. ISBN 978-82-04-12298-8 (Sandefjord Bibliotek q 940.5318 W).
Bildetekst:
Et kompleks av leirer.
Mange av de større arbeidsleirene hadde også mindre underleirer. Dette kartet viser de mange underleirene til Auschwitz i det okkuperte Polen. Auschwitz og Majdanek var arbeids- og utryddelsesleirer der fangene døde av sykdom, skader, utmattelse eller gassing.


Aktuell litteratur:
”Jeg overlevde Auschwitz”