Observasjonsfly Mosquito, "Halvni-ruta", "morgenflyet"

 

Tilbake til start
Tilbake til meny for lokalhistorie
Tilbake til meny for krigsminner
Tilbake til meny for historiske steder

Det er ikke tillatt å kopiere bilder og annet stoff fra disse sider til annet bruk uten tillatelse. Dette vil være i strid med Åndsverkloven og/eller Fotografiloven. Kontakt epost post@slektsdata.no eller mobil 975 16 660. Kilde skal alltid oppgis. Copyright ©

 

 

SB 04.04.1945

Sandefjords Blad 04.04.1945


Et enkelt fly strøk lavt over byen i morges uten å volde skade av noen art.

Det omtalte morgenflyet kom i en periode så regelmessig at det lokalt ble kalt "halvni-ruta".
Finn Engell Thorsen Finn Thorsen angellthorsen@gmail.com skriver 02.04.2020:
Mosquito på Sandefjords besøk under krigen
På slutten av krigen i mars måned 1945 dukket det opp en Mosquito hver søndag morgen kl. halv ni. Den ble kalt «Halv ni ruta». Den kom østfra og feide over byen og over mot Hauan/Virik.
Vi småguttene (jeg var ikke fylt ni år enda) begynte å sette oss opp i Hauanskauen mot Midtås bak en stor stein. Dette p.g.a. luftvernet som pepret løs etter flyet. Da satt vi i le for kulene. Våre foreldre var ikke begeistret for dette, men vi syntes dette var veldig spennende ikke minst fordi flyet dukket under høyspentledningen mellom Føykås og Midtås rett ovenfor Virik skole. Vi kunne se piloten. Så en søndag morgen så piloten i vår retning og vinket. Du verden. Dette var store greier for oss guttungene.
Så kom jo freden og denne opplevelsen ble borte for oss. Men så en dag hendte det store. Jeg tenker det måtte være like før St. Hans og Sandefjords 100 årsjubileum at vi som vanlig satt på trappen utenfor Støyten, Vårt faste oppholdssted. Oppover veien kom det en  flyver i full uniform. Vi stirret så øyene sto på stilker. Opplevelsen ble ikke mindre ved at han snakket til oss og spurte om vi ville ha tyggegummi. Om vi ville. Og dermed fikk vi flere pakker. Plutselig så han på oss og spurte "Si meg en ting, var dere som satt opp i åsen og så på Mosquitoen min når jeg fløy forbi?"
Vi kunne nesten bare nikke, for maken, vi kunne ikke snakke. Tenk vi kjente ham og han oss, Husker ikke hans fornavn, men han het Karlsen og var bror til Øivind Skauenfelt (tidligere Karlsen). Heller ikke han en ukjent flyger.
Siden den gang har det flotte jagerflyet Mosquito vært mitt favoritt fly.  Så under et besøk i Bodø kom jeg på flymuseet, og der sto den, denne flotte maskinen. Jeg måtte bort å ta på nesen og motorene og stå lenge og bare se.. Stor dag for meg.
Så gikk det noen år. Jeg var på jobb og hadde besøkt A/S Media på Fagerholdt i Kristiansand.  Plutselig hørte jeg en velkjent flydur komme fra Kjevik Flyplass. Og der kom det en Mosquito opp fra rullebanen og rett over hodet på meg. Da var jeg plutselig tilbake til mars/april 1945 der jeg sto og så favorittflyet mitt forsvinne i horisonten. Og jeg var nesten ikke til å snakke til resten av dagen.


Det viste seg senere at piloten var Sandefjordsgutt som tok en titt på kjente trakter.
Piloten Finn var bror til Øivind Karlsen, senere endret navnet til Skaunfelt. Begge sønnene var piloter. Foreldrene var Louise og Volnik Karlsen, Prinsensgate, Sandefjord.
I telefonkatalogen for 1951 stå de oppført: 41 43 Karlsen, Volnik. Formann. Ranvikveien 29.


SB 13.11.1946

SB 04.12.1952

SB 05.12.1952

Sandefjords Blad 13.11.1946

Sandefjords Blad 04.12.1952

Sandefjords Blad 05.12.952


Både Finn og Øivind Karlsen står på følgende liste: Personell_Little_Norway_1940-1945-Printable.pdf

”Little Norway” unofficial list of PERSONELL ASSOCIATED WITH THE ROYAL NORWEGIAN AIR FORCE, RNAF IN CANADA 1940-1946
”Lille Norge” uoffisiell fortegnelse over PERSONELL TILKNYTTET DET NORSKE FLYVÅPENET I «LITTLE NORWAY»
From the book: OLE REISTAD – "The Spirit of Little Norway" by Edvard Omholt-Jensen 1986 ~ 3593 names. prepared by Robert E. Haraldsen Profero Updated 21 August 2007

http://www.emb-norway.ca/norwaycanada/littlenorway
http://public.fotki.com/Profero/reunion/canada-re-ln-let/littlenorway-rnaf
https://no.wikipedia.org/wiki/Little_Norway